Achterhoek / Arnhem en omstreken

'Needle spiking' baart zorgen, maar niet iedereen gelooft het

Benthe Prikken zegt te zijn gedrogeerd met een naald.
Benthe Prikken zegt te zijn gedrogeerd met een naald. © REGIO8/Pexels (beeldbewerking Omroep Gelderland)
DOETINCHEM - Als 'needle spiking' echt bestaat en in het uitgaansleven voorkomt, is dat een bijzonder zorgelijk fenomeen. Dat zeggen de volgers van Omroep Gelderland op sociale media, in reactie op de interviews met Benthe uit Didam en Verena uit Doetinchem. Zij claimen slachtoffer te zijn geweest van iemand die hen met een naald heeft geprikt tijdens het uitgaan.
'Needle spiking' is een fenomeen waarbij iemand gedrogeerd wordt met een naald en vervolgens onwel wordt. In Nederland is het nog in geen enkel geval bevestigd en hebben deskundigen hun bedenkingen geuit. Bestaat het echt, is het een hoax of is er sprake van massahysterie? Voor Benthe en Verena is het zonneklaar dat zij slachtoffer zijn geworden en zich niets inbeelden. Het Trimbos-instituut noemt het een omslachtige methode, maar vindt wel dat het serieus genomen moet worden.
De verhalen die Benthe en Verena vertelden, maken iets los bij inwoners van onze provincie. De algemene teneur is dat mensen het een verontrustende ontwikkeling vinden - of er nu al een bewezen geval is of nog niet. Ingeborg noemt het fenomeen 'mega eng' en vraagt zich af of de naald die wordt gebruikt wel schoon is, of misschien vaker wordt gebruikt. Lilian kan zich er vreselijk kwaad om maken, zegt ze, en vraagt zich af wat mensen bezielt om een naald in iemand te steken.

Veiligheid boven alles

Sam vindt dat veiligheid voorop moet staan in uitgaansgelegenheden en dat iedereen gefouilleerd moet worden. Hij zegt dat extra camerabeveiliging in cafés geen kwaad zou kunnen. "Kijk wat er in en er uit gaat! Pas goed op jezelf als je gaat stappen, laat nergens je drankje achter. Ga niet alleen naar de wc, of waar dan ook maar", raadt Sam aan.
Richard kan er allemaal niet zo veel mee en noemt het simpelweg 'onzin'. Rick lijkt ook zo zijn bedenkingen te hebben bij 'needle spiking' en vraagt zich hardop af of je tien minuten nadat je geprikt bent, pas onderuit gaat. "Nee, dat kan niet", concludeert hij.

Niet bewezen, maar heel heftig

Een woordvoerder van het Trimbos-instituut liet eerder deze week in het midden of 'needle spiking' werkelijk bestaat. "Je moet je voorstellen: iemand loopt dan met een naald door de kroeg en moet iemand prikken die aan het dansen is. In de aders is dan praktisch onmogelijk. In een spier zou nog kunnen, maar dan zijn de effecten kleiner. Bovendien is het heel lastige om bepaalde drugs zo toe te dienen."
Dat er veel praktische bezwaren bestaan tegen 'needle spiking', wil echter niet zeggen dat het helemaal niet kan gebeuren, benadrukte de woordvoerder. "Als je kijkt naar het aantal meldingen en je de verhalen van vermoede slachtoffers hoort, dan is dat heel heftig."
Kijk het gesprek met Benthe Prikken terug:
Benthe (20) denkt gedrogeerd te zijn tijdens uitgaan door 'needle spiking'