liveblog | 16 september

Airbornewedstrijd Vitesse • NEC geeft zich niet gewonnen

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Vitesse speelt vanavond de bijzondere Airborne wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Ezra van der Heijden maakt zijn eerste goal voor De Graafschap. En NEC mist tegen PSV het centrale duo achterin.
Laatst bijgewerkt: 16 september, 16:00 uur
16:00

Ezra van der Heijden geniet van primeur bij De Graafschap

Ezra van der Heijden straalde van oor tot oor in de catacomben van het trainingscomplex van Jong PSV. De 19-jarige buitenspeler had zojuist de wedstrijd beslist in het voordeel van zijn club De Graafschap. Het was zijn eerste goal in de hoofdmacht. "Heel fijn, ik ben erg blij. Het is toch een opluchting dat het dan 3-1 wordt. Dan is er alleen maar vreugde."
Ezra van der Heijden maakte zijn eerste goal voor De Graafschap
Ezra van der Heijden maakte zijn eerste goal voor De Graafschap © Omroep Gelderland
De Graafschap steeg naar de tiende plaats. Maandag speelt het alweer. Dan ontvangt de ploeg van Jan Vreman Helmond Sport op de eigen Vijverberg.
15:20

NEC wil iets halen bij PSV

NEC is vanavond zeker niet de favoriet voor de uitwedstrijd tegen PSV. De Nijmegenaren missen vier spelers en hebben uit de eerste vier wedstrijden vier punten gehaald. PSV heeft dit seizoen alles gewonnen en zich bovendien gekwalificeerd voor de Champions League.
Youri Baas
Youri Baas © Omroep Gelderland
Bovendien heeft NEC in de historie nog nooit gewonnen uit tegen PSV. Maar toch legt Youri Baas zich zeker niet neer bij een ingecalculeerde nederlaag. "We gaan er niet heen met de gedachte dat we kansloos zijn. Dan begin je met 4-0 achter. Maar we hebben een plan en gaan ons uiterste best doen. Tegen Sparta, toen de koploper, hebben we gevochten als team en alsnog een resultaat behaald."
Baas speelt vanavond linksback, maar hij heeft al op meerdere posities gestaan. "Ja, zelfs even rechtsback. En de vorige wedstrijd begon ik als linksbuiten. Maar linksback is mijn favoriete plek. Daar speelde ik ook bij Jong Oranje. Heel leuk om daarvoor te spelen vorige week, want het de eerste keer voor mij. En er waren meer spelers van NEC bij en ook spelers waarmee ik bij Ajax nog had gespeeld."
15:10

Negen vragen aan Eloy Room

Eloy Room
Eloy Room © Omroep Gelderland
Eloy Room is terug bij Vitesse en de ervaren doelman toont al direct zijn waarde. Hij blonk uit tegen Volendam en AZ en is de rust zelve onder de lat. Omroep Gelderland legde hem negen dilemma's voor.
15:00

Vitesse in gesprek met bezorgde bank

Komende week staat er een afspraak gepland tussen ING Bank en Vitesse. Vertegenwoordigers van beide partijen willen nader kennismaken en de actuele stand van zaken bij Vitesse bespreken. De bank maakt zich zorgen over de financiële situatie bij de Arnhemse club.
Vitesse gaat in gesprek met de bank
Vitesse gaat in gesprek met de bank © Omroep Gelderland
Interim-directeur Peter Rovers nuanceert een en ander: "De afgelopen dagen is door meerdere media onze afspraak met ING Bank opeens als verontrustend nieuws gebracht. Vitesse en ING Bank zijn echter al geruime tijd met elkaar in overleg over de ontstane situatie. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne liggen bedrijven met een Russische eigenaar immers onder een vergrootglas, dat is bekend."
"Wij zullen ING Bank zo goed mogelijk informeren omtrent de huidige stand van zaken, maar het mag duidelijk zijn dat het moeten wachten op goedkeuring van de overname door de KNVB, waardoor de banden met onze huidige (Russische) eigenaar nog niet zijn verbroken, zaken verder compliceert.”
14:45

Vitesse betrekt spelers bij herdenkingen

Vitesse kijkt uit naar de Airborne wedstrijd thuis tegen RKC Waalwijk. Na twee nederlagen op rij is een overwinning maar dan welkom. Tegeijkertijd beseft Vitesse ook dat het duel in het teken staat van de jaarlijkse herdenking van de Slag om Arnhem. "Oroz, Kozlowski en Tielemans hebben een clipje opgenomen en een fotosessie gedaan om te laten zien in wat voor teken deze wedstrijd staat", vertelde trainer Philip Cocu.
De sportieve belangen zijn er ook. "Ik denk niet dat zo'n sfeer afleidt voor de spelers. We moeten leveren, maar zoeken ook nog naar de juiste afstemming. Het elkaar goed vinden op het veld."
Pröpper heeft de groepstraining volledig hervat
Pröpper heeft de groepstraining volledig hervat © Orange Pictures
Davy Pröpper heeft de groepstraining sinds gisteren weer volledig hervat na een kruisbandblessure", maakte Cocu ook kenbaar na de besloten training. "Hij wordt steeds fitter, maar we zullen ook weer geduld moeten hebben. Hij is veel in het krachthonk geweest. Je bent niet zomaar even terug na zo'n blessure, terwijl de hoge verwachtingen er natuurlijk wel snel weer zullen zijn."
Fodé Fofana, overgekomen van PSV, is nog niet klaar om een hele wedstrijd te spelen, maar zal waarschijnlijk wel minuten maken. "Hij heeft een actie, snelheid en kan een goal maken. Dat hebben we voorin zeker nodig." Joel Voelkering Perssson ontbreekt. Hij is ziek teruggekeerd van een interland met Jong Zweden.
- later meer over Vitesse waarin Eloy Room uitgebreid aan het woord komt-
13:30

Meijer blij met Sano

NEC-trainer Rogier Meijer is blij dat Kodai Sano eindelijk speelgerechtigd is. "Hij heeft vorige week zijn werkvergunning gekregen. Hij deed vorige week al mee tegen ADO Den Haag en maakte een prima indruk. Hij is een hele vrije speler, die graag aan de bal komt en vooruit wil spelen. Heel gedreven en snel met de bal. Hij is een extra optie."
De communicatie met de Japanners is verbeterd. "Dankzij Kodai kunnen we ook beter met Koki Ogawa communiceren. Kodai spreekt wat beter Engels. Ze hebben ook Engelse les. Ze zijn er ook echt mee bezig, we merken echt vooruitgang. Besprekingen vertalen we nog wel in het Japans. Ze passen zich goed aan. Ze zijn niet vies van hard werken, ze staan overal open voor en passen goed in de groep. En het zijn vrolijke jongens."
NEC neemt het morgen op tegen PSV