Explosie bij juwelier lijkt verband te hebben met internationale politieactie Trojan Shield

Politie en brandweer bij de juwelier. © Sanne Peters/Persbureau Heitink

NIJMEGEN - Een explosief veroorzaakte in de nacht van vrijdag op zaterdag een groot gat in de toegangsdeur van een Nijmeegse juwelier aan Plein 44. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat een van de mensen die nauwe banden onderhoudt met dit bedrijf vorige maand is opgepakt bij een internationale operatie tegen versleutelde cryptotelefoons van het merk Anom.

De politie wil nog niet reageren op vragen over het motief van de aanslag. “Daar vinden we het nu nog te vroeg voor. Het onderzoek loopt.” Ook de manager zelf wil niet reageren.

Trojan Shield

De juwelier zit al zo’n twintig jaar aan Plein 44, in de Nijmeegse binnenstad. In de winkel kan de klant terecht voor de aanschaf van sieraden, maar ook voor de aankoop van gsm-toestellen en gsm-reparaties.

Bekijk de beelden van het politieonderzoek na de explosie. De tekst gaat eronder verder.

Volgens de politie was een van de mensen, die volgens onderzoek van Omroep Gelderland nauw verbonden is aan het bedrijf, betrokken bij de distributie van Anom-cryptofoons. Hij werd vorige maand aangehouden bij een grote internationale actie van samenspannende politiediensten, genaamd Trojan Shield.

Cryptofoons worden volgens de opsporingsdiensten exclusief door criminelen gebruikt om buiten het oog en het oor van de politie te kunnen communiceren.

Internationaal crimineel samenwerkingsverband

De 'distributie' van dergelijke versleutelde toestellen zou volgens de rechercheurs van Trojan Shield hebben plaatsgevonden in een internationaal crimineel samenwerkingsverband, waarbij naast deze Nijmeegse manager nog vier andere Nederlanders zijn opgepakt.

Daarnaast zijn er mensen uit Scandinavië, Spanje en Australië aangehouden. De manager zit overigens op dit moment niet vast. Hij moet zich wel twee keer per week melden op het politiebureau. Ook is zijn paspoort ingenomen.

Winkel meteen weer open

Het motief voor de aanslag van vrijdagavond staat desondanks allerminst vast. In De Gelderlander noemt een medewerker van de juwelier annex gsm-shop de mogelijkheid dat criminelen een plofkraak hadden willen plegen op de winkel waar naast zilverwaren ook horloges worden verkocht. Al was zoiets nog niet eerder voorgekomen sinds het bedrijf bestaat.

Tekst gaat verder onder de foto.

Politieonderzoek bij de juwelier. © Sanne Peters/Persbureau Heitink

Op speculaties dat de aanslag toch een relatie heeft met de Anom-operatie, daar wil de politie niet op ingaan. "Het onderzoek loopt nog, en zo lang dat duurt doen wij geen uitspraken," zo laat de politie in een schriftelijke reactie weten." De winkel is gevraagd om een reactie, maar doet er voorlopig het zwijgen toe.

De juwelier aan het plein in de Nijmeegse binnenstad kon al meteen na de herstelwerkzaamheden weer open.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!