Nieuws

Opnieuw corona aangetroffen op nertsenfokkerij, duizenden dieren geruimd

De nertsen in Putten worden geruimd. © Persbureau Heitink
PUTTEN - Het aantal nertsenhouderijen waar het coronavirus is ontdekt, is opgelopen tot zeventig. Ook op een nertsenbedrijf in Putten bleek deze week een van de dieren besmet met het virus, melden de ministeries van Volksgezondheid en van Landbouw. De dieren worden afgemaakt. Het bedrijf telt zo'n 3000 moederdieren.
De nertsen op alle andere bedrijven waar corona is ontdekt, zijn ook afgemaakt. Op de overige 56 'schone' houderijen worden vanwege het pelsseizoen momenteel de dieren al gedood en gevild. Daarvan staan 21 bedrijven inmiddels leeg.

Einde in zicht

Aan de omstreden nertsensector komt sowieso een einde. Mogelijk begin volgend jaar al, verwacht het kabinet. Nertsenhouders zouden in 2024 verplicht worden te stoppen, maar dat is vervroegd omdat de pelsdieren het coronavirus kunnen verspreiden.
De houders krijgen daarvoor financiële compensatie, waarmee een bedrag van in totaal 150 miljoen euro mee is gemoeid.
Burgemeester Henk Lambooij vindt het een hard en naar bericht. "Putten telt een flink aantal nertsenbedrijven. Met het vorderen van de tijd groeide de hoop dat Putten de dans zou ontspringen. Dat is dus helaas niet het geval." De burgemeester heeft telefonisch contact gehad met de eigenaar en zijn familie. "De familie runt het bedrijf al jaren met hart en ziel. Het is verschrikkelijk dat ze dit moeten meemaken."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!